Monday, September 9, 2013

UPSR oh UPSR

...Assalammualaikum...

Hari ini bermulalah Tahun 3 Semester 1 di UKM. Dah final year aku ni. Pejam celik pejam celik dah final year. Rasanya, macam baru semalam je masuk UKM ni. Masih segar lagi dalam ingatan aku ni masa aku orentasi.

Sedar tak sedar esok merupakan UPSR di seluruh negara. Dengar kata UPSR ni dah nak mansuh tahun depan. Betul ke? Entahlah kan. Kenapa nak mansuhkan pun aku tak tahu. Bila UPSR dah tak ada, adakah student akan lebih menghargai pembelajaran disekolah atau tak?

Bagi aku, UPSR ni tak perlulah nak dimansuhkan. Sejak dulu lagi UPSR ni dah sebati dalam hidup murid-murid sekolah rendah. Kalau tak macam tak bermakna je hidup di sekolah rendah tanpa UPSR. PTS pun dulu dimansuhkan. Aku batch terakhir amik PTS masa darjah 3. Tahun lepas tu terus tak ada.



Mengimbau kenangan lama aku ambil UPSR. Aku ambil UPSR pada tahun 2003 di Sekolah Kebangsaan Bukit Lintang. Sekolah ni terletak di Kampung Bukit Lintang, Kota Tinggi, Johor. Masa tahun tu aku merupakan antara 10 murid target 5A UPSR tahun 2003 memandangkan aku murid top10 dari 78 orang murid. Cewah! Macam berlagak plak.

Walaupun aku murid target 5A tapi aku tak target pun dapat 5A. Aku hanya target dapat 4A 1B je. Tapi, rezeki mengizinkan aku mendapat 3A 2B. Nak sedih, menangis, meraung pun tak guna. Itulah Qada' dan Qadar Allah masa tu. Balik dari ambil result kat sekolah aku balik rumah dan bagitahu mak result aku. Mak aku punyalah marah sebab result aku tak sebagus apa yang dia harapkan kat aku. Aku tak boleh kata apa-apa. Hanya dia 1000 bahasa.

Dalam banyak-banyak subjek UPSR. Aku memang suka subjek Matematik. Dan subjek ni aku dapat A dalam UPSR, PMR dan SPM seterusnya di Matrikulasi. Suka punya pasal. Rugi tak dapat A. Sejak dulu sampai sekarang. Tapi, rezeki aku di UKM ni bukan pada Matematik tapi pada Bioteknologi Tumbuhan. Alhamdulillah. Ada hikmah semua tu.

Buat calon-calon UPSR 2013 yang menduduki exam pada 10,11 dan 12 September ini, jawablah soalan yang dibagi dengan sebaiknya. UPSR merupakan permulaan hidup sebagai seorang pelajar pada masa akan datang.

...Sekian, Wassalam...

notaFO : Entry ini dibuat atas jemputan Cikgu Ayu sempena dia menjadi S/U Peperiksaan. Ada masa sebab tu dapat join.

6 comments:

  1. faizul orang kota tinggi ye...hehehe..sama la kita..

    salam...terima kasih ye kerana sudi join segmen ayu...ada masa nanti boleh la blogwalking...

    http://www.ayuinsyirah.my/2013/09/senarai-calon-upsr-segmen-ayu.html

    ReplyDelete
  2. dri segmen yg sama..follow sini

    http://muslimahsejati96.blogspot.com/2013/09/segmen-ayu-upsr-oh-upsr.html

    ReplyDelete
  3. setuju pendapat faizul: bila semua dah tak de exam macam dah tak de ransangan dan persaingan ketika disekolah...tunggu dan lihat perkembangan pbs ni pula...singgah dan komen sini..

    ReplyDelete
  4. congratss :) hihi samalah result kita.. hihi

    http://wantsania.blogspot.com/2013/09/upsr-oh-upsr.html

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi meluahkan perasaan anda di sini. Lain kali luah la lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...