Wednesday, December 25, 2013

Aku Cemburu

...Assalammualaikum...

Aku cemburu melihat dia santap dengan makanan yang mewah, sedap serta mahal. Namun, tidak pada aku. Aku hanya makan mengikut kewangan pada diriku. Aku hanya makan mengikut keperluan aku.

Aku cemburu melihat dia mudah untuk mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Namun, tidak pada aku. Aku hanya mampu memperoleh sekadar 'cukup makan'. Ya! Mungkin usahaku  tidak hebat.

Aku cemburu melihat dia terlalu pandai berkata-kata di hadapan orang ramai. Namun, tidak pada aku. Aku tergetar-getar dan kurang berkeyakinan ketika berkata-kata dihadapan orang ramai. Ya! Aku perlu berlatih supaya aku menjadi hebat berkata-kata dihadapan orang ramai.

Aku cemburu melihat dia kaya, banyak wang, punyai macam harta. Namun, tidak pada aku. Aku hanya ada sekadar untuk keperluan hidup aku. Ya! Aku perlu berusaha untuk menjadi kaya supaya aku punyai semua yang aku impikan.

Aku cemburu melihat mereka telah bernikah dan punyai anak-anak yang comel. Namun, tidak pada aku. Aku masih solo. Nak dijadikan cerita, aku masih bujang. Ya! Mungkin jodohku belum sampai. Allah akan memberi jodoh yang terbaik untuk aku. Aku pasti!

Walau apa cara sekali aku cemburu dan iri hati, tidak terniat dihati ini untuk berhasad dengki pada mereka. Mereka yang aku cemburui akan aku jadikan inspirasi untuk aku memperoleh apa yang aku impikan. Yang penting Usaha, Doa dan Tawakal. Jangan mengalah sebelum berusaha.

...Sekian, Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi meluahkan perasaan anda di sini. Lain kali luah la lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...