Friday, September 23, 2011

TiDuR aTaS NaJiS

...ASSALAMMUALAIKUM...
...Kali ini aku nak berkongsi pasal 1 berita ni la...
Memang menyayat hati apabila rumah kebajikan yang dijadikan tempat berlindung bagi mereka yang tidak bernasib baik pun menerima nasib yang tidak baik... Serba kedaifan... aku tak tahu la macam mana mereka boleh hidup dalam keadan macam ni... kalau aku la tak sanggup...

...Nak tahu baca lah keratan berita yang aq copy & paste dr Metro Online...
...hahaha...
...Selamat Membaca...

TAK TERURUS...tempat tidur warga emas di pusat terbabit.
TAK TERURUS...tempat tidur warga emas di pusat terbabit.

KUALA LUMPUR: Dua remaja lelaki berusia 16 tahun dirantai, seorang warga emas berusia 68 tahun dibiarkan tidur dan tinggal bersama kira-kira 40 anjing, manakala sepasang suami isteri yang uzur dibiarkan berbaring atas katil dipenuhi najis.

Lebih menyedihkan apabila bilik tidur tiga lagi warga emas sudah usang dengan atap dan dinding bocor menyebabkan mereka basah dan kesejukan ketika hujan manakala lapan kanak-kanak berusia 10 hingga 14 tahun berhimpit dalam bilik tidur seluas kira-kira enam meter persegi.

Begitu kehidupan daif ditanggung empat warga emas berusia 50 hingga 70 tahun serta lapan kanak-kanak termasuk dua remaja yang berlindung di sebuah pusat kebajikan tidak berdaftar sejak tiga tahun lalu.


Difahamkan, pusat kebajikan itu turut menyediakan khidmat asuhan kanak-kanak dan 36 orang dilaporkan dihantar waris ke pusat terbabit.

PINDAH...seorang penghuni dibawa keluar anggota PBSM.
PINDAH...seorang penghuni dibawa keluar anggota PBSM.
                                         
Penderitaan warga emas dan kanak-kanak itu berakhir apabila seorang waris iaitu ibu seorang remaja yang dirantai melaporkan kejadian itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL), baru-baru ini.

Oleh Siti Na’imah Mohamed

naimah@hmetro.com.my

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi meluahkan perasaan anda di sini. Lain kali luah la lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...