Wednesday, January 30, 2013

Opkim Permaj 2013 - Felda Sg.Mas #Bahagian 3

...Assalammualaikum...

Hari ke-3 ( 21 Januari 2013 - Isnin ) diteruskan dengan aktiviti yang lebih menarik dalam aktiviti Opkim ini. Seawal 8 pagi aku dan adik berandik angkat yang diangkat pergi ke Dewan untuk program seterusnya. Sebelum acara bermula, senaman J-robik dilakukan selama 37 minit dengan diketuai oleh Mak Cik Mak Cik Felda.

Apa yang aku dapat katankan tentang Mak Cik Mak Cik tu ialah mak cik tu terlalu hebat ber'J-robik'. Memang penat memang letih. Lepas J-robik disambung pulak dengan poco-poco. Fuh! Berjuraian air peluh ni.

Dah berpeluh-peluh barulah program yang sebenar ni dilakukan.

Seminar Motivasi, Pameran dan Pemeriksaan Kesihatan Percuma Pejabat Daerah Kota Tinggi dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan ( AADK )

Tak sah kalau program seperti ini ada ceramah. Ceramah kesihatan, AADK dan ceramah dari pegawai Polis. Ceramah dari 9 pagi sampai 1 petang. Sebenarnya, misi ceramah ni adalah untuk penduduk kampung sekali. Tapi, malangnya hanya peserta dan AJK opkim je yang ada. Nak atau tak kenalah juga dengar ceramah ni.

Bukan setakat ceramah. Pameran pun ada. Pameran pelbagai jenis Dadah dan juga maklumat tentang polis. Tak tertarik pun nak tengok sebab dah tahu. 


Canggih jugak alat-alat dadah ni. Dadah pun berwarna warni. Comel. Ada bentuk mickey mouse pun ada. Tapi, itulah semua tak boleh pakai. Bawak maut semuanya.


Orang lain sibuk tengok pameran. Budak berdua ni sibuk nak ambil gambar kat atas moto abang polos ni. Dapat bergambar pun jadilah walaupun tak dapat nak bawak. Selama ni dapat tengok moto ni kat atas jalan raya je.


Paling aku suka ialah pemeriksaan kesihatan percuma. Ye la, nak pergi klinik semata-mata nak cek kesihatan memang tak lah kalau tak sakit. Jadi, ada peluang seperti ni lah aku guna sebaik-baiknya. Alhamdulillah, kesihatan aku baik.

Menjelang 2 petang, program ni pun habis dengan jamuan ringan yang tak sudah-sudah. Lepas dah kenyang balik lah ke rumah keluarga angkat untuk makan tengahari, solat dan tidur sampai pukul 3 petang.

Perlawanan Sukan Persahabatan Bersama Belia dan Masyarakat Kampung

Yang ni best. Aku tengok gelagat yang aku boleh gelak puas-puas. Macam-macam gaya aku tengok cara mereka semua ni bersukan.

Aku? Of course lah tak masuk apa-apa. Hanya menjadi tukang gelak dan kelab penyokong untuk Permaj UKM di tepi gelanggang. 

Acara sukan yang dipertandingkan ialah Futsal Lelaki dan Perempuan, Bola Tampar Lelaki dan Perempuan, Sepak Takraw, Bola Sepak dan Tarik tali.

Apa yang aku dapat lihat adalah bagi Permaj UKM hanya memenangi Tarik Tali lelaki dan Futsal lelaki. Yang lain kalah. Semua orang kampung yang ambil. Saje je sebenarnya bagi peluang. Bukan selalu.


Tarik tali perempuan antara Mak Cik Mak Cik dan student Permaj UKM. Keputusan dimenangi oleh Mak Cik Mak Cik dengan mata 2-0. Gagah betul Mak Cik - Mak Cik ni.


Main tarik tali antara abang-abang Felda dan jejaka UKM. Kemenangan berpihak kepada Jejaka Gagah UKM dengan 2-0.


Bersukan sampai penat sehingga pukul 7. Lepas tu balik ke rumah keluarga angkat untuk makan, solat dan tidur.

Beramah Mesra Bersama Keluarga Angkat

Sepatutnya pada malam ni Kak Izzah ( memerangkap mak angkat ) nak bawak pergi mengeteh. Malangnya suaminya tiada di rumah, jadi mengeteh je di rumah sendiri sambil makan keropk serta menonton Sarjan Hassan.

Memandangkan kami semua terlalu aktif di siang harinya, maka kami semua tidur awal. Sebelum 12 dah mengantuk.

Hari ke-4 ada program yang lebih menarik lagi. Yang memberikan kenangan dan mencipta sejarah buat diri aku. Ye ke sejarah?

...Sekian, Wassalam...

1 comment:

  1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...



    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...



    Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...



    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...



    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...



    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi meluahkan perasaan anda di sini. Lain kali luah la lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...